hu en De

Pénz jár, ha elhúzódik a felszámolás

 

QUAESTOR, Buda-Cash, BAUMAG – sorolhatnánk a rendszerváltás óta bedőlt brókerházakat. Amikor egy simlis pénzügyi szolgáltató végül felszámolás alá kerül, a hitelezők jellemzően keresztet vethetnek a pénzükre. Arról azonban kevesen hallottak, hogy a felszámolási eljárás elhúzódása miatt is lehet kártérítést igényelni; mégpedig Strasbourgban. Dr. Kiss Dániel Bálint ügyvéddel, az ilyen típusú strasbourgi ügyek egyik szakértőjével beszélgettünk.

Ki kaphat kártérítést, és mennyi pénzről van szó?

Ha a felszámolási eljárás már legalább 4-5 éve tart, és a hitelező határidőben bejelentette igényét a felszámolónak, akkor szinte biztosan nyert ügye van. A kártérítést a strasbourgi bíróság ítéli meg, és a Magyar Államnak kell kifizetnie – nem pedig a fizetésképtelen adósnak. Ez azért lényeges, mert hiába vagyontalan a bedőlt cég, ilyen módon mégis hozzájuthat a hitelező némi kártérítéshez. A pontos összeg az adott ügy részletein múlik; találkoztam már 3.000 eurós, de 15.000 eurós kártérítésekkel is.

Ez azért lényeges, mert hiába vagyontalan a bedőlt cég, ilyen módon mégis hozzájuthat a hitelező némi kártérítéshez. A pontos összeg az adott ügy részletein múlik; találkoztam már 1.500 eurós, de 13.000 eurós kártérítésekkel is.

Mennyi ideig tart egy ilyen eljárás?

Nagyjából 1,5 év alatt a teljes kártérítési procedúra végigfut. Ez azt jelenti, hogy ha valaki holnap megbíz engem egy ilyen feladattal, akkor – siker esetén – 16-18 hónap múlva már a számláján is lehet a kártérítési összeg.

Borsos áron vállal ilyen ügyeket?

A jó hír az, hogy ezek tisztán sikerdíjas ügyek. Tehát az ügyfelektől nem kérek előre a munkámért semmilyen díjazást. Ha sikeresen befolyik a kártérítés, akkor annak bizonyos %-a engem illet – vagyis az ügyfél saját zsebből egy fillért sem fizet. Ha pedig az ügyfél mégsem nyeri meg a pert, akkor ingyen dolgoztam. Ez tehát az én kockázatom.

Ha ez tényleg ilyen remek lehetőség, akkor miért nincs több hasonló kártérítési ügy?

Mert az emberek nem tudnak róla, ráadásul a szabályok is bonyolultak ahhoz, hogy valaki egyedül belevágjon. Ezért jól jön egy szakértő ügyvéd segítsége, aki a teljes adminisztrációt elvégzi. Így ideális esetben csak kétszer találkozom az ügyféllel: amikor megbíz az üggyel, és amikor átveszi a kártérítési összeget. A részletekről szívesen adok tájékoztatást telefonon vagy e-mailben.

 


 

« vissza

Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda

A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda - ezen a néven - 1999. január 1. napjával kezdte meg tevékenységét Budapesten. Irodánk teljes körű jogi szolgáltatást (jogi tanácsadás, szerződéskötés, peres és peren kívüli képviselet) nyújt a gazdasági élet résztvevőinek, ezen belül elsősorban üzleti, társasági, öröklési, kereskedelmi és közigazgatási jogra szakosodott.

 

Impresszum

Ezt a honlapot a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda, a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (1055 Budapest, Szalay u. 7.) bejegyzett ügyvédi iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. 

Kapcsolat

1065 Budapest, Podmaniczky utca 16.

Postacím: 1399 Budapest 62, Pf. 729

Tel.: +36-1-269-2084, +36-1-269-2085

Fax: +36-1-311-2607

E-Mail: iroda@forgacs-kiss.hu
Kapcsolat

1065 Budapest, Podmaniczky utca 16.

Postacím: 1399 Budapest 62, Pf. 729

Tel.: +36-1-269-2084, +36-1-269-2085

Fax: +36-1-311-2607

E-Mail: iroda@forgacs-kiss.hu